Kansalaisten mielipiteitä Natosta ja Yhdysvalloista

ST Risto Sinkko

Viime viikkojen aikana on ilmestynyt kolme erillistä mielipidetutkimusta, joissa sivutaan suomalaisten mielipiteitä Natosta ja suhtautumisesta Yhdysvaltoihin. Raportoidut tutkimukset ovat Helsingin yliopiston tutkijaryhmän NATOpoll-tutkimus, Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) Arvo- ja asennetutkimus ja valtioneuvoston kanslian tilaama Kansalaispulssi.

NATOpoll

NATOpollin kysymys ”Jos voisi äänestää tänään Suomen kuulumisesta puolustusliitto Natoon, miten äänestäisit?” kertoo myönteisiä vastauksia olevan 76 prosentilla vastaajista. Kielteisiä vastauksia oli 15 % ja 9 % ei osannut ottaa kantaa.

Tutkimuksen aineistonkeruu on tehty maaliskuussa tänä vuonna. Myönteisiä vastauksia on 7 prosenttiyksikköä vähemmän verrattuna vuoden 2024 huhtikuussa tehtyyn tutkimussarjan edelliseen kyselyyn. Raportin mukaan suurin lasku kannatuksessa on tapahtunut vihreiden (13 prosenttiyksikköä) ja vasemmistoliiton kannattajilla (12 prosenttiyksikköä), joista ensimmäistä kertaa enää alle puolet on jäsenyyden takana.

Kokonaisuudessa näyttääkin siltä, että Suomen Nato-jäsenyyteen lähtökohtaisestikin varauksellisesti suhtautuneet ovat reagoineet voimakkaasti Trumpin hallinnon puolustusliittoa koskeviin linjauksiin siinä missä jäsenyyttä alusta alkaen voimakkaasti kannattaneet ovat edelleen sitä mieltä, että Suomen liittyminen puolustusliiton jäseneksi oli oikea ratkaisu.

Yksi tutkimuksen kysymyksistä käsitteli Yhdysvaltoja, ja ainoastaan 16 prosenttia luottaa Yhdysvaltojen valmiuteen puolustaa eurooppalaisia Nato-maita Trumpin kaudella. Raportissa todetaan, että pudotus vuoden takaisesta arviosta on 14 prosenttiyksikköä.

EVA:n tutkimus

EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen raportti on julkistettu 29.4.2025. Tutkituista suomalaisista 66 prosenttia suhtautuu myönteisesti maamme natojäsenyyteen. Puolessa vuodessa myönteisyys on vähentynyt viidellä prosenttiyksiköllä.

Haastattelussa käytetty kysymys oli, miten vastaaja suhtautuu natojäsenyyteen. Vaihtoehdot ovat olleet myönteisesti, neutraalisti, ei osaa sanoa sekä kielteisesti.

EVA:n datassa on mukana myös tieto tutkittujen suhtautumisesta Euroopan unioniin. Tuloksen mukaan nähdään selvä korrelaatio Nato- ja EU-suhtautumisen välillä – myönteisesti Euroopan unioniin suhtautuvista 83 prosenttia suhtautuu myönteisesti myös Natoon.

Tältä pohjalta näyttää, että tietty osa suomalaisista haluaa olla kummankin yhteenliittymän ulkopuolella. Tietty ehrensvärdiläisyys näyttää elävän suomalaisten mielessä, sillä 65 prosenttia tämän tutkimuksen vastaajista ajattelee, että ”Suomen on kaikissa oloissa kyettävä vastaamaan itse turvallisuudestaan, muista ei ole siinä apua”.

Suomalaisten mielikuvat Naton tuottamasta turvasta jakautuvat kolmeen lähes yhtä suureen osaan. ”Naton turvatakuut ovat niin järeä pelote, ettei kukaan uskalla koskea liittouman jäsenmaihin”. Vastaajista 32 prosenttia on samaa mieltä tämän väittämän kanssa, 38 prosenttia on eri mieltä ja 30 prosenttia ei osaa ottaa kantaa asiaan.

Kansalaispulssi

Kansalaispulssi on valtioneuvoston kanslian teettämä ajankohtaistutkimus, jonka tekeminen aloitettiin koronaepidemian alkukuukausina ja sitä tehtiin keskimäärin noin kerran kuukaudessa viime vuoden loppuun asti. Tällä hetkellä kyselyjä tehdään kaksi vuodessa.

Yhtenä tutkimuskohteena Kansalaispulssissa on seurattu suomalaisten luottamusta Natoon. Viimeksi kyselyn tulokset on julkistettu 10.4.2025 ja verkkokyselyt on tehty aivan huhtikuun alussa. Käytetty kysymys kuuluu ”Kuinka paljon henkilökohtaisesti luotat seuraaviin tahoihin?”. Yhtenä kysyttynä kohteena on pitkään ollut Nato.

Nyt huhtikuussa Natoon luottaa melko paljon tai täydellisesti 67 prosenttia vastaajista. Edellisessä kyselyssä viime vuoden joulukuussa vastaava osuus oli 69 prosenttia. Näin pieni muutos ei ole mitenkään merkitsevä, se voi johtua tilastollisesta sattumastakin.

Yhdysvaltojen hallintoon luottavia huhtikuun kyselyssä oli 12 prosenttia vastaajista. Tämä tulos on hengeltään samansuuntainen kuin EVA:n ja NATOpollin raporteissa kerrotut tulokset.

Kansalaispulssissa kysytään myös Natoon liittyvää turvallisuuden tunnetta seuraavasti: ”Vaikuttaako Suomen Nato-jäsenyys turvallisuuden tunteeseesi?”. Vahvistaa merkittävästi ja vahvistaa jonkin verran -vastausten osuus oli huhtikuun mittauksessa 73 prosenttia. Merkittävästi-vastausten osuus on pitkässä aikasarjassa lievästi laskenut, mutta kokonaisuutena tällä tavoin mitattu suhtautuminen Natoon on korkealla tasolla.

Kansalaispulsseissa vastaajien poliittista kannatusta ei ole käytetty taustatietona, joten vertailua ei saada siitä, missä poliittisissa ryhmissä havaittu lievä lasku olisi mahdollisesti tapahtunut.

Suomalaisilta luottamusta Natolle, ei niinkään Yhdysvalloille

Nämä kolme mielipidetutkimusta kuvaavat samansuuntaisesti suomalaisten mielenmaailmaa. Liittymispäätöstä Natoon pidetään onnistuneena ratkaisuna maamme turvallisuuden kannalta. Yhdysvaltoja on aikaisemmin ajateltu Naton keskeisenä tukipuuna, mutta ainakin maan nykyisen hallinnon aikana tähän kuvaan on kansalaisten mielissä tullut selvä särö.

Risto Sinkko
Majuri res, ST
r.sinkko@kolumbus.fi

***

Lähteet:

NATOpoll policy brief 1_2025 final.pdf (linkki)

Liittolaisuus puntarissa – Luottamus Naton turvatakuisiin on notkahtanut Trumpin toisella kaudella – EVA (linkki)

Kansalaispulssi (linkki)