Jääkärikenraalimajuri Paavo Paalun muistolaatta paljastettiin Turussa

Jääkärikenraalimajuri Paavo Paalun muistolaatta paljastettiin perjantaina 17.6.2022 Turun Sairashuoneenkadulla juhlallisin menoin. Lippurivistössä, hänen entisen kotitalonsa paikalla olevan talon edustalla olivat  Suomen, JR 56 ja JR 60 Killan, JR 14 Killan ja JP 27 Varsinais-Suomen osaston liput. Paalun elämän työtä kunnioittamaan olivat kokoontuneet Jalkaväkirykmentti 56 ja 60 killan edustajat, Turun kaupungin ja seudun perinnejärjestöjen edustajat sekä joukko kutsuvieraita. Tilaisuudessa olivat läsnä myös Paalun lapset; tytär Varpu-Leena Kirstilä ja poika Pentti Paalu.

Paavo Paalu nousi turkulaisena jääkärinä kenraalin arvoon ja johti merkittävää yhtymää jatkosodassa. JR 56 ja JR 60 Kilta näkee, että Paalun muistolaatalla on merkitystä perinteen ja historiatiedon siirrossa nykypäivään ja jälkipolville.

– Merkitys korostuu etenkin näinä päivinä, kun Eurooppa kokee sitä samaa, kuin mitä Paavo Paalu oli torjumassa vähän yli 80 vuotta sitten, totesi muistolaatan paljastajana toiminut JR 56 ja JR 60 Killan hallituksen jäsen ja Turun osaston puheenjohtaja Mauri Ikonen.

Paljastuspuheen pitänyt Porin prikaatin komentaja, prikaatikenraali Vesa Valtonen (kuvassa alla) totesi Paavo Paalun merkityksen sekä paikallisesti Turussa että myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa huomattavaksi.  – Hän oli yksi 33 turkulaisesta jääkäristä, ja heistä se ainut kenraalikuntaan kohonnut. Kaikkiaan jääkäriupseereita ylennettiin kenraaliksi 20, Valtonen totesi.

JR 56 ja JR 60 Killan puheenjohtaja Martti Aro luovutti muistolaatan Turun kaupungille, jonka edustajana toiminut kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja Mikael Miikkola totesi saaneensa kaupungin johdolta kunniatehtävän vastaanottaa jääkärikenraali Paalun, neljän sodan sankarin, muistolaatta. Miikkola kiitti puheessaan niitä sitkeitä henkilöitä ja arvokkaita osaavia käsiä, jotka ovat loihtineet laatan.

-Tuolla laatalla on valtava symbolinen merkitys. Se kertoo siitä, että asumme arvaamattoman ja kotomme on arvaamattoman karhun kainalossa. Tuo karhu on vuosisatojen ajan jatkuvasti kiusannut aina jotakin naapuriaan. Laatalla on myös maanpuolustuksellinen symboli. Kuten edesmennyt tunnettu kenraali on sanonut: ”Suomi on hyvä maa, se on puolustamisen arvoinen maa, se on paras maa suomalaisille”. Sitä ei enää puolusteta yksin, Miikkola totesi.

Paavo Paalun muistolaatta on nähtävissä osoitteessa Sairashuoneenkatu 6, Turku.

Teksti ja kuvat: Tuula Rahkonen

Risto Sinkko: MTS:n seminaari Seinäjoella ilmensi suomalaista kokonaisturvallisuuden ajattelua ja luottamusta Nato-jäsenyyteen

Risto Sinkko: Nato ja EU:n tuoreet tutkimukset kansalaisten näkemyksistä maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta