Puolison ääni 4: ”Turvallisuus valtiossa ja parisuhteessa”
Minä ja puolisoni olemme molemmat turvallisuuden asiantuntijoita, vaikka työskentelemme eri ympäristöissä. Joskus parisuhdekysymyksiä pidetään enemmän naisten kiinnostuksen ja osaamisen alueena. Monet turvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat kuitenkin samanlaisia valtiossa ja parisuhteessa.
Sisäisten asioiden hoitaminen kannattaa. Kun valtion asukkaat arvostavat omaa maataan ja kulttuuriaan, he eivät ole helppo eivätkä houkutteleva ulkopuolisen kohde. Kun puolisoiden tyytyväisyys parisuhteeseen on riittävää, ei tarvitse ajatella muita elämisen vaihtoehtoja eivätkä yllättävätkään tilaisuudet tunnu kutsuvilta.
Rakenteet vahvistavat luottamusta. Yhteiskunnan turvallisuutta tukevia rakenteita ovat niin koulut, sairaalat, oikeusjärjestelmä kuin tie- ja sähköverkostotkin. Parisuhdetta tukevia rutiineja ovat esimerkiksi lähtö- ja tulosuukot, kuulumisten kyseleminen, yhteisen ajan varaaminen kalenteriin ja vuosipäivien huomioiminen. Sovituista asioista on tärkeää pitää kiinni.
Vuorovaikutus mahdollistaa hedelmällisen yhteistyön. Eri organisaatioiden ja toimijoiden keskinäinen tuntemus mahdollistaa tarkoituksenmukaisen työnjaon ja yhteistyön monissa olosuhteissa. Kun puolisot kertovat toisilleen toiveistaan, tarpeistaan ja resursseistaan, on mahdollista tehdä molempien hyvinvointia edistävää yhteistyötä.
Vaikuttamisen mahdollisuus vahvistaa osallisuutta. Jos jokin ryhmä kokee itsensä valtion taholta liian ohitetuksi, se ruokkii levottomuutta. Jos puoliso kokee, että hänen sanomisiaan tai tekemisiään ei huomioida, se vähentää halua sitoutua parisuhteeseen.
Pelon lietsominen heikentää ihmisten välistä yhteyttä. Jos suomalaiset alkavat pelätä toisiaan ja keskinäistä erilaisuuttaan, he muuttuvat helpommaksi informaatiosodankäynnin kohteeksi. Jos toista puolisoa syytetään tai epäillään syyttä toistuvasti, hänen sitoutumisensa suhteeseen joutuu koetukselle.
Virheiden myöntäminen mahdollistaa oppimisen. Kaikkeen inhimilliseen toimintaa kuuluu erehtymistä ja virheitä. Salailu ja kieltäminen rikkovat luottamusta kaikissa suhteissa. Virheiden myöntäminen, tutkiminen ja niistä opiksi ottaminen vahvistavat osaamista ja suhteita.
Suunnitelmallisuus ja näky tulevaisuudesta ovat tärkeitä. Valtio ja Puolustusvoimat tarvitsevat kykyä arvioida tulevaa ja vaikuttaa siihen pitkäntähtäimen suunnitelmin ja rahoituksin. Keskustelu puolisoiden omista ja yhteisistä unelmista ja tavoitteista elämässä mahdollistaa niiden toteuttamista ja luo toivoa raskaampiin aikoihin.
Pidän turvallisuutta ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan perustarpeena. Sen riittävä täyttyminen on edellytys levolle, oppimiselle, kasvulle ja vapaudelle. Turvallisuus mahdollistaa rauhallisen rinnakkaiselon ja yhteyden hyvin erilaistenkin ihmisten kesken.
Sini Rantakari on upseerin vaimo ja neljän lapsen äiti. Hän tekee työkseen psykoterapiaa pääosin parisuhdekysymyksissä ja kirjoittaa Rakkauden ammattilaiset -blogistina (linkki).