"Vielä hetken sotilaiden saari"

Turun Kadettipiirin matka Örön linnakesaarelle

Suomalaisen rannikkotykistön historia alkaa jo ensimmäisen maailmansodan ajalta, jolloin keisarillinen Venäjä rakensi pääkaupunkinsa turvaksi Pietari Suuren merilinnoituksen. Örön linnakesaari Hiittisten länsipuolella oli osa tätä meripuolustusjärjestelmää. Suomen itsenäistyttyä linnake 305-millisine tykkeineen siirtyi Puolustusvoimien käyttöön. Tekninen kehitys on vähentänyt kiinteiden linnakkeiden merkitystä ja johtanut Örön kaltaisista saarista luopumiseen. Vuoden 2015 alusta Örön maineikas linnakesaari siirtyykin osaksi Saaristomeren kansallispuistoa ja aukeaa kaikille historiasta ja kauniista luonnosta kiinnostuneille.

Turun upseerikerho päätti valita jo perinteeksi muodostuneen kesäisen linnakevierailun kohteeksi tänä vuonna juuri Örön linnakesaaren. Aurinkoinen vesibussimatka m/s Lilyllä toteutettiin yhdessä Turun kadettipiirin kanssa iloisten upseeriveljien ja kauniiden rouvien seurassa erinomaisesta ruuasta ja juomasta nauttien. Asiantuntijoiksi retkellemme oli saatu tietokirjailija Johanna Pakola sekä kontra-amiraali Pertti Malmberg.

Turun kadp Jocke 2014 00045-2

Linnakesaarien historiaan laajasti perehtynyt kirjailija Pakola kertasi saaren historiaa jo merimatkan aikana ja esitteli saaren kauniita maisemia ja historiallisia kohteita mukulakiviteitä pitkin tehdyllä kiertokävelyllämme. Amiraali Malmberg puolestaan kertoi omassa esitelmässään rannikkotykistön historiasta ja erityisesti aselajin kukoistusvuosista 1960–1990-luvuilla. Yhden upseerin virkauran varrelle mahtui uuden kaluston hankinta, tietokoneiden tulo sekä automatisoituminen ja lopulta koko aselajin liittäminen osaksi merivoimia. Nyt eläkepäivinään materiaalilaitoksen johtajana uransa päättänyt amiraali voi seurata aselajin alasajoa ja monen entisen palveluspaikan siirtymistä siviilikäyttöön.

Turun kadp Jocke 2014 00051-2

Sotilaskohteesta kaikille kulkijoille avoimeksi paikaksi, kuten Örössä tapahtuu vuoden vaihteessa, ei siirrytä vain käskyllä. Muutoksen vaatimista töistä ja toimista retkikuntaamme valisti kadettipiirin puheenjohtajankin ominaisuudessa mukana ollut Turun rannikkopataljoonan komentaja Tapio Lineri. Ennallistamis- ja muutostöiden johdosta saarella oli pitkästä aikaa myös varusmiehiä pidemmällä komennuksella. Pioneerit pääsevät kehittämään sodan ajan tehtäviensä vaatimaa ammattitaitoa merellisessä ympäristössä. Käytännössä muutostyöt tarkoittavat muun muassa kaikkien kaivantojen ja asemien aitaamista. Teräslankaa tähän työhön kuluu kilometrikaupalla. Hikisen urakan valmistuttua Örön perinteinen linnakesaari aukeaa kaikkien kauniista luonnosta ja upeista maisemista nauttivien matkailijoiden turvalliseen käyttöön.

Kokonaisuutena Turun Upseerikerhon ja Kadettipiirin kesäretki oli mitä onnistunein tapahtuma ja jätti kaikille osallistujille hyvät muistot kauniista kesäpäivät sekä kovat odotukset ensi vuoden retkeä kohtaan. Mitäpä muuta upseeri voisi kesäretkeltään toivoa kuin kaunista luontoa, jylhiä maisemia, isoja tykkejä, hyvää ruokaa ja juomaa sekä ennen kaikkea erinomaista seuraa.

 

Teksti: Kapteeni Christian Perheentupa
Kuvat: Jouko Nurmi