Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

"Helsingin ilmapuolustuksen taistelupaikat" -opaskirja julkaistu

Kansikuva Hki Ilpu taistelupaikat

Ilmatorjuntamuseo on julkaissut opaskirjan Helsingin ilmapuolustuksen taistelupaikat 1939–1944. Teos on kattava läpileikkaus pääkaupungin ilmapuolustuksesta talvi- ja jatkosodan aikana.

Lauantaina 16.2.2019 tuli kuluneeksi 75 vuotta Helsingin toisesta suurpommituksesta. Sitä ja Suomen ilmapuolustuksen merkitystä talvi- ja jatkosodassa kunnioitettiin Ilmatorjuntamuseossa Tuusulassa järjestetyssä juhlassa.

Ilmatorjuntasäätiön hallituksen puheenjohtaja, kenraaliluutnantti Hannu Herrasen tervehdyksen jälkeen kuultiin Jari Markkasen juhlaesitelmä Väestönsuojelu Helsingin suojana 1939–2019. Esitelmä perustui väestönsuojelusuunnittelijoiden Seppo Järvisen ja Jari Markkasen kirjoittamaan teokseen Väestönsuojelu Helsingin suojana 1939–2014, jota juhlapuhuja täydensi viime vuosien tilannekatsauksella.

Juhlapäivän ohjelmaan sisältyi Helsingin ilmapuolustuksen taistelupaikat 1939–1944 -opaskirjan julkaisu. Kirjan käsikirjoittaja eversti evp Ahti Lappi esitteli teoksen. Eversti Lappi mainitsi, että vain harva pääkaupunkiseutulainen tietää, miten merkittävällä taistelupaikalla asuu. Kuinka moni esimerkiksi Herttoniemen Shellillä asioiva tietää sillä alueella sijainneen Hertta-patterin tuliasemat, eversti Lappi pohtii.

Teoksen aluksi lukija johdatellaan pääkaupungin strategiseen merkitykseen sekä ilmapuolustusjärjestelyihin ja ilmapuolustuksen onnistumiseen talvisodassa ja jatkosodassa. Ilmatorjuntarykmentti 1:n joukot puolustivat pääkaupunkia, kun Suomen kansan vastarintaa yritettiin murtaa ilmapommituksilla. Pääkaupungin säästyminen suurtuhoilta oli ilmapuolustuksen torjuntavoitto. Ilmapuolustuksen menestyksestä kertoo myös henkilötappioiden vähyys vuoden 1944 suurpommituksissa, eversti Lappi painottaa.
Helsingissä ja sen lähiympäristössä on useita kymmeniä paikkoja, joissa kaupunkia puolustaneet ilmatorjuntayksiköt ovat taistelleet. Sodan muistot ovat niistä enää harvoissa paikoissa nähtävänä. Useimpien taistelupaikkojen muisto elää vain veteraanisukupolven mielissä.

Ilmatorjuntasäätiön kustantaman teoksen tarkoituksena on välittää tietoa jälkipolville pääkaupunkiseudun ilmapuolustuksen keskeisimmistä taistelupaikoista. Opaskirjan lähteinä on pääasiassa käytetty sotapäiväkirjoja. Autenttisista SA-kuvista saa käsityksen taisteluasemista ja sen ajan sotakalustosta.

Opaskirjaan on valittu 31 taistelupaikka-aluetta Helsingistä ja sen lähialueilta. Tarkastelluilta alueilta on karttakuva, johon ilmatorjuntajoukon tai muun ilmapuolustuskohteen ryhmitys on piirretty.

Taistelupaikkakuvauksissa on kerrottu, mitkä ilmatorjuntayksiköt ovat toimineet milläkin alueella. Joukojen toiminnan kuvaaminen on kerrottu elävästi. Joukkojen ryhmitysmuutokset on esitetty päivämäärän tarkkuudella. Tämän edellytyksenä on ollut se, että käsikirjoittaja on huolellisesti perehtynyt kunkin joukon sotapäiväkirjoista saatuun tietoon. Taistelupaikkakuvausta on elävöitetty sota-ajan valokuvin ja piirroksin, joilla esitetään kyseisen alueen ilmatorjuntajoukkoja ja niiden kalustoa.

Opaskirja sisältää luettelon Helsingin ilmapuolustuksen muistomerkeistä. Muistomerkeistä on esitetty myös niiden sijainti ja paljastusaika.

Opaskirjan tiedot: ISBN 978-952-68232-5-6, AllOne Print, 2019. Kirjan voi ostaa Ilmatorjuntamuseosta tai verkkokaupasta (linkki).