Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Veikko Heinonen - "Sata vuotta ilmailu-upseeriemme kerhoelämää"

Vekki

Veikko Heinosen teoksessa KIK – 100 vuotta ilmailu-upseeriemme kerhoelämää avataan nyt katoamassa olevien ilmailu-upseerikerhojen toistaiseksi salattua elämää itsenäisyytemme alkuajoista lähtien. Kirja pureutuu Kauhavan Ilmailu-upseerikerhon (KIK) ja sen edeltäjän Santahaminan Ilmailu-upseerikerhon syvimpään olemukseen.

Vekki KIK kirjan kannet 30.4.2018 V Heinonen

Salaperäisen ja elitistisenkin maineen saaneilla upseerikerhoilla oli ilmailu-upseereille käytännöllisiä ja arkisia merkityksiä, mutta erityisen tärkeitä yhteisölle olivat juhlat. Usein ne olivat värikkäitä ja hauskoja. Toisinaan ne olivat surutyön sävyttämiä lentäjäveljen siirryttyä taivaalliseen laivueeseen viimeisiä tiimojaan lentäessä.

Ilmailu-upseerit kokivat olevansa erityisiä. Eikä syyttä: aselaji on aina ollut teknisen kehityksen kärjessä, ja lentäjän ammattia pidetään edelleen eräänä vaativimmista ja vaarallisimmista. Lentäjien kehdot, Ilmailukoulu ja Ilmasotakoulu, olivat aikansa edistyksellisimpiä koulutuskeskuksia, ja ne saivat arvovieraita läheltä ja kaukaa. KIK toimi isäntänä muun muassa nobelisti Frans Emil Sillanpäälle ja presidentti Urho Kekkoselle.

KIK oli myös merkittävä hyväntekeväisyysorganisaatio. Kauhavan kerhojen vuosittain järjestämä Lentäjien juhannusjuhla antoi hyväntekeväisyystoiminnalle taloudellisen perustan. Kerhoelämän kuvauksissa seurataan samalla juhannusjuhlien kehittymistä yhdeksi KIK:n ja lakeuden tärkeimmistä tapahtumista.

Ennen julkistamattomat lähteet ja aikalaiskirjoitukset avaavat uudenlaisen näkökulman myös Ilmavoimien historian kehitysvaiheisiin. Kirjassa haastetaan perustellusti muutamia perinteisiä käsityksiä Ilmavoimien alkuvaiheista.

Kirjaa voidaan hyvällä syyllä pitää myös Ilmavoimien historiankirjoituksia täydentävänä teoksena, jossa Ilmavoimien kehitystä kuvataan henkilöstön kokemana. Kirjan voi tilata osoitteesta iuy(at)elisanet.fi.