Antti Sillanpää: Propagandasta strategiseen kommunikaatioon
Propagandan historiaa on kirjoitettu antiikista lähtien ja tehty aina. Tarinoiden ja väitteiden voimalla kansat ovat menneet kuolemaansa kohti niin kauan kuin on sodittukin. Valta ja vallanpitäjät ovat tarvinneet perustelunsa, ja propagandalla on viety ihmisten mieliä haluttuun suuntaan. Totuudella ei ole ollut itseisarvoa, kun johto on puhunut kansalle. Adolf Hitler ja Joseph Goebbels kirjoittivat, millaista propagandaa tulee tehdä. Yksinkertaisia viestejä yksinkertaisille massoille.
Sota-ajan propagandistit epäonnistuivat useasti sen takia, etteivät he tunteneet yleisöään tai teknisesti saa-vuttaneet sitä. Kun esimerkiksi suomalaiset pitivät yllä mielialoja kotirintamalla tai huutelivat vanjoja loikkaamaan, niin tiedot kohdeyleisöistä ja niiden saavutettavuus olivat aivan erilaisia. Viestejä uskotaan helpommin, kun ne sopivat aiempaan ajatteluun, minä ja maailmankuvaan. Viesti ja aiemmin koettu tukevat toinen toisi-aan. Vaikutus on tehokkaampi, kun vastaanottajan informaatioympäristössä vaikuttavat muutkin osatekijät ovat yhteyksissä toisiinsa.
Myönteinen ja uskottava narratiivi vahvistaa kansakunnan henkistä kriisinkestävyyttä. Sanojen ja tekojen tulee kuitenkin pitää mahdollisimman paljon yhtä. Tämä periaate painottaa sitä, että organisaatioiden jokainen toimija on viestijä – joko sanoillaan tai teoillaan. ”Jos et ole varma, kerro totuus.” – Mark Twain
Lue koko artikkeli tästä linkistä.
Ajankohtaista
- Asepalvelusta koskeva raportti "Kansallinen turvallisuus, asepalvelus ja kansantalous: miksi yleinen asevelvollisuus on välttämätön ratkaisu joillekin maille - ja miksi toisille taas ei?"
- Ylennykset ja sotilasansiomitalilla palkitsemiset 4.6.2019
- "Puolustusvoimien blogi" avattu
- Kaaderipäivä Santahaminassa 10.6.2019
- Kenraali Hannes Ignatiuksen Kadettisäätiön kirjallisuuspalkinnot jaettiin
Verkossa
- Sotilaalta vaaditaan sekä kestävyyttä että voimaa
- Mentorin merkintöjä 21: "Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen…"
- Puolison ääni 10: Maailmanrauhan tekijät sotilaskylässä
- Sodan sosiaalisesta luonteesta
- Puolison ääni 9: Mistä parisuhdeongelmat tulevat – työnantajaltako vain?