Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Pääkirjoitus: Sotataidon taiteellinen puoli

Kadettikunnan alkukevään ”Turvallisuus hybridiympäristössä”-seminaarissa kuultiin yleisön puheenvuoro, jossa kritisoitiin voimakkaasti taiteiden linkittämistä sotilaisiin ja heidän opetukseensa. Sotataito ja taiteen tekeminen tulisi pitää visusti erillään toisistaan. Taiteilijoiden ei ainakaan tulisi tukea sotilaiden pyrkimyksiä, koska kommentoijan mukaan se on moraalis-eettisesti tuomittavaa.

Seminaarin aikana ja sen jälkeen käydyt keskustelut herättivät ajatuksen pohtia hieman laajemminkin sotataidon ja taiteiden välistä suhdetta.

Pohdinnan tuloksena syntyi tämä teemanumero, jonka artikkeleissa asiaan pureudutaan mahdollisimman monipuolisesti. Sotataito, englanniksi Art of War, herättää ajatuksen taiteen moniulotteisuudesta sodan viitekehyksessä.

Sodan ja taiteen suhdetta on käsitelty Kylkiraudassa aiemminkin. Vuoden 1980 toisessa numerossa tarkasteltiin monipuolisesti sodassa ja sodasta tehtyä taidetta, kuten Yrjö Jylhän runoja ja tiedostuskomppanioiden valokuvaajien luomaa kuvamaailmaa viime sodista. Artikkeleja kirjoittivat muun muassa legendaariset ja TK-miehinäkin palvelleet taiteilija Kari Suomalainen sekä talvisodan propagandan takuumies Reino Palmroth, alias Palle. Uudemmista julkaisuista mainittakoon Kylkiraudan verkkoblogissa kesäkuussa 2015 julkaistu tekniikan kandidaatti Emma-Karoliina Kurjen artikkeli Taistelun ajattelun taito. Pohdinta luovuudesta taktiikan ”taiteena” herättää ajatuksia ja kytkeytyy mainiosti myös tämän numeron artikkeleihin.

Lue koko pääkirjoitus tästä linkistä.