Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Jussi-Pekka Kotilainen - Mikä motivoi vapaaehtoistyöhön?

Jussi-Pekka Kotilainen haastatteli kolmea vapaaehtoistyön veteraania selvittääkseen, mikä heitä motivoi ja mitä he odottavat yhteistyökumppaneiltaan. Haastateltavina olivat Christina Forsgård, Jari Nummela ja Leena Koivistoinen.

Forsgårdin vapaaehtoisuus tulee verenperintönä. ”Vanhempani olivat perustamassa partiolippukuntaa lapsuuteni kotiseudulla. Vapaaehtoishommissa olen aina ollut mukana elämäntilanteiden mahdollistamalla tavalla. Nuorena olin sotilaskotisisarena, lasteni kautta osallistuin nuorten urheilutoimintaan ja viimeiset viistoista vuotta olen ollut kouluttajana Naisten Valmiusliitossa. Olen aina kokenut, että mukana pitää olla.”

Nummela tuli mukaan Suomen Punaisen Ristin toimintaan 1980-luvulla, kun ensiapuryhmälle haettiin oppia vedestä pelastamista. Nykyisissä tehtävissä hän on toiminut vuodesta 1987. ”Näkyvin osa liittomme työtä on infokampanja Viisasti vesillä. Vapaaehtoistyö on mukavaa, ja pedagogisille taidoille on aina tarvetta.”

Koivistoinen kiteyttää vapaaehtoisten, järjestöjen ja viranomaisten yhteistyön peruselementit seuraavasti:

– Vapaaehtoinen toimii viranomaisen ohjauksessa, käskyjen mukaan ja määrätyllä toimintahetkellä. Vapaaehtoisella on velvollisuudet ja oikeudet, jotka ohjaavat toimintaa ja jotka viranomaiset hyvin tietävät. Käytänteet voivat olla erilaisia, mutta toiminnan tavoitteet ovat samat. Selkeät ohjeet ja toimenkuvat ovat välttämättömät. Järjestön tehtävänä on tuoda viranomaisten tietoisuuteen kaikki ne mahdollisuudet, joita vapaaehtoistoiminnasta parhaimmillaan voi saada. Niistä pitää myös ajoittain muistuttaa, ja niitä tulee määräajoin myös päivittää ja tarkistaa.

Lue koko artikkeli tästä.