Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Pääkirjoitus: Sata vuotta isänmaan turvana ja yhteisöllisyyden edistäjänä

Puolustusvoimien satavuotista taivalta on juhlittu ja muisteltu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien tapaan useissa tapahtumissa. Ilmestyvässä Kylkiraudan Puolustusvoimien satavuotisteemanumerossa käsitellään useita näkökulmia, joita täysi vuosisata on kirvoittanut. Puolustusvoimien tänä päivänä nauttima luottamus ja kiinnostus osoittavat, että juhlaan on aihetta.

Puolustusvoimat elää ajassa ja kehittää toimintaansa. Maanpuolustuksella on kattava kansan tuki ja Puolustusvoimiin luotetaan. Varusmiespalvelus on valmentavaa, yksilöiden kokonaisvaltaista kehittämistä tukevaa koulutusta, joka tuottaa silti tärkeimmän elementin eli toimivat sodan ajan joukot.

Puolustusvoimat on yleisen asevelvollisuuden toimeenpanijana myös tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja yhteisöllisyyden edistäjä. Mutta kattaako se riittävästi koko yhteiskunnan? Yhteisöllisyyden lisäksi asevelvollisuuden yhdenvertaisuuskysymykset ja kehittäminen ovat nousseet aika ajoin julkiseen keskusteluun. Niitä tuotiin esille toukokuun lopussa julkaistussa selvityksessä kansalaispalveluksesta.

Selvitys esittää kutsuntoja koko ikäluokalle, jotta kaikki nuoret voisivat kykyjensä mukaan osallistua maanpuolustukseen ja kokonaisturvallisuuden edistämiseen. Turvallisuustietoisuutta ja varautumisosaamista kohentava kansalaispalvelus täydentäisi toimivaa asevelvollisuusjärjestelmää. Nykyrakenteisiin järkevästi kytkettynä tämä, vähimmillään lyhyt kansalaisen maanpuolustuskurssi, lisäisi yhteisöllisyyttä ja parantaisi yhteiskunnan turvaverkkoa, jonka läpi syrjäytyy luvattoman paljon nuoria.

Selvitystyö ja yhteiskunnallinen keskustelut jatkuvat, mahdollisuus osallistua on tärkeää. Reino Hirviseppä kiteytti oivasti osallistumisen idean Maanpuolustajat-laulun sanoituksessa viime sotiemme ajalta. Yksi sen hienoimmista säkeistä kuuluu: ”Täys onni on sen, joka maataan saa, ees palvella hivenen verran.” Tähän meillä kaikilla on mahdollisuus, arjen teoilla ja töillä yhteiseksi hyväksi.

Lue koko pääkirjoitus tästä linkistä.