Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Pekka Särkiö: Yhdessä ja vahvuuksien kautta kohti tulevaisuutta

Suomalaisilla on syytä onnitella itseään ja toisiaan: saamme elää satavuotiaassa itsenäisessä Suomessa. Maamme vahvuuksia ovat korkea elintaso ja hyvä terveydenhuolto – vastasyntyneiden elinajanodote on maailman kärkeä. Suomen oikeusjärjestelmä on luotettava, vaalit ovat maailman vapaimmat, virkamiehet ovat vähän korruptoituneita, ja varallisuuserot ovat pienet. Vahvuuksia ovat myös sukupuolten tasa-arvo, korkeatasoinen kulttuuri ja taide, puhdas luonto sekä tiivis luontosuhde.

Suomen sadan vuoden matka köyhästä ja syrjäisestä maasta vauraaksi eurooppalaiseksi valtioksi on hämmästyttävä menestystarina. Sitä korostaa vielä lähtökohta, maan jakautuminen katkerassa sodassa kahtia.

Itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuoden aiheena oli ”Yhdessä”. Yleisen hyvinvoinnin keskellä erot kuitenkin kasvavat eri ihmisryhmien välillä. Nuoret miehet ja pojat uhkaavat syrjäytyä työelämästä ja jäädä ilman perhettä. Työikäiset muuttavat maalta kaupunkeihin ja maaseudun asukkaat jäävät ilman palveluita. Maahanmuutto ja sen seuraukset lisäävät jännitteitä.

Onko sodat pystyssä seissyt maa nyt menossa polvilleen, menettämässä voimansa selvitä eteenpäin? En tahdo uskoa sitä. Julkisuus nostaa esille ilmiöitä, jotka eivät ole koko totuus. Suurin osa ihmisistä on säilyttänyt toivonsa ja kykynsä tulla toimeen. Kuitenkin edelleen tarvitaan myös yhteistä ponnistusta ja huolenpitoa heikoimmista, etteivät hajaantuminen ja vastakkainasettelu kasvaisi.

Lue koko artikkeli tästä linkistä