Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Pääkirjoitus: Uhka = tahto x kapasiteetti

Pysähdymme tässä numerossa valmiuden ja uhan äärelle tietäen, että teemaan pureuduttaessa tulee nopeasti vastaan tiedon luottamuksellisuus. Valmiuteen kuuluu, ettei sen yksityiskohtia avata julkisessa keskustelussa. Tämä on yleisesti hyväksytty lähtökohta yhteiskunnassamme. Erityisesti tässä ajassa on kuitenkin olennaista pystyä välittämään kansalaisille viestiä siitä, että viranomaiset ovat hereillä ja valmiina. Monet valmiuden kehittämiseen ja ylläpitoon liittyvät toimet edellyttävät yhteiskunnallista keskustelua. Niistä voidaan mainita vaikkapa lainsäädäntötyö ja resursseihin liittyvät päätökset.

Piakkoin jälleen ensi-iltaan tulevassa Tuntemattomassa sotilaassa alikersantti Lehto kysyi: ”Herra kapteeni. Minä kun en ole partiopoika, niin minä en tiedä, mihin meidän pitää olla valmiina. Ei suinkaan vaan sotaan?” Kesäkuussa 1941 Lehdon esittämä kysymys oli ajankohtainen. Tällä hetkellä sotaa ei onneksi ole näköpiirissä. Edelleen puolustuksemme keskeinen kulmakivi on kuitenkin maanpuolustustahto, joka on tärkeä osa myös valmiutta.

Sotilaallisissa tarkasteluissa uhan suuruus kiteytetään usein otsikossa esitettyyn kaavaan, jonka mukaan uhka on tahdon ja kapasiteetin tulo. Silloin kun tahdon paikalle voidaan kirjoittaa nolla, uhkaa ei ole, vaikka kapasiteettia siihen olisikin olemassa. Sama kaava pätee käänteisesti myös uhkaan vastaamiseen. Silloin tahdon paikalla ei saa olla nollaa. Kadettiupseerit ovat eturintamassa myös maanpuolustustahdon ylläpitämisessä.

Lue koko pääkirjoitus  tästä.