Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Petteri Lalu: Venäläisiä näkökulmia sotilaallisiin uhkiin ja vaaroihin

Venäjä julkaisi ensimmäisen sotilaallisen doktriininsa vuonna 1993, jonka jälkeen sitä on päivitetty vuosina 2000, 2010 ja viimeksi vuonna 2014. Doktriineissa esitetyt sotilaalliset vaarat ja uhkat heijastelevat Venäjän ulkopoliittista linjaa sekä sotatieteellistä ymmärrystä aseellisen taistelun kehitystrendeistä. Doktriinin lisäksi Venäjän käsitys sotilaallisista vaaroista ja uhkista ilmenee valtiojohdon ja ylimmän sotilasjohdon lausunnoista sekä muista asiakirjoista ja sotatieteellisistä artikkeleista.

Venäjän arviot sotilaallisen turvallisuutensa vaaroista ja uhkista ovat muuttuneet vuosien saatossa asteittain varautuneempaan suuntaan. Vuoden 1993 sotilaallisessa doktriinissa uhkan taso arvioitiin alhaiseksi, eikä nykyinenkään doktriini pidä laajamittaista sotaa Venäjää vastaan todennäköisenä – sen sijaan sotilaallisten vaarojen nähdään voimistuneen.

Uhkien ja vaarojen suunnan kuvaamisessa ja korostuksissa on tapahtunut 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa selvä muutos. Yhdysvallat, Nato ja länsimaat esitetään aiempaa vaarallisempina. Sen sijaan Itä-Aasian suunnan konfliktipotentiaali ei nouse samalla tavalla esiin Pohjois-Korean vaarallisesta kehityksestä huolimatta. Kiina, jonka mahdollinen levittäytyminen Venäjän Kaukoidän aluille esitettiin aiemmin jopa sotilaallisesti vaarallisena, on toivottu kumppani vaikkapa laivastoharjoituksiin Itämerellä.

Lue koko artikkeli  tästä.