Uusimmassa numerossa

 
facebook 0420copy       twitter-bird-blue-on-white

Timo Soini: ”Vie vakautta, niin et tuo epävakautta” - Suomi kansainvälisenä turvallisuustoimijana

Kansainvälinen tilanne on tuulinen. Ilmassa on ollut myös myrskyn merkkejä. Kansainvälisen talouden epävarmuustekijät, EU:n kehitysnäkymät, Ukrainassa edelleen jatkuvat sotatoimet, Syyrian sota, terrorismi, pakolais- ja siirtolaisvirrat. Nämä haasteet eivät pysähdy rajoillemme. Ne tuntuvat kukkarossa ja kotikadullakin.

Synkistelyyn ei kuitenkaan pidä vaipua. Päättäväisellä toiminnalla voidaan vaikuttaa asioiden kulkuun. On selvää, että kansainvälinen talousjärjestelmä ja pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta eivät voi vastata tuleviin haasteisiin ilman muutoksia.

Turvallisuuspolitiikassa eristäytyminen ei ole enää vaihtoehto suurellekaan maalle. Sanomattakin on selvää, että eristäytyminen ei istu Suomen ulkopoliittiseen linjaan. Suomi on – ja haluaa olla vastakin – aktiivinen turvallisuutta luova toimija lähialueilla ja myös laajemmin.

Tuulisessa maailmassa rauhan ja turvallisuuden asiat nousevat entistä tärkeämmiksi. Yksi Suomen ulkopolitiikan vahvistuvista painopisteitä on rauhanvälitys. Jos keskustelun ja osapuolten kuulemisen avulla pystytään estämään konfliktin syntyminen tai edistämään rauhanratkaisua, säästetään ihmishenkiä – ja säästyy siinä samalla veronmaksajien rahojakin. Rauhanvälitys on aina monin verroin tehokkaampaa kuin suuret sotilaalliset kriisinhallintaoperaatiot.

Lue koko artikkeli.